Baithak Gana komt volgens verschillende bronnen uit Noord-India, met name uit de regio’s Bihar en Uttarpradesh. De contractarbeiders namen deze muziekstijl uit India mee naar de plekken waar ze gingen werken. In Zuid-Amerika kun je uiteraard denken aan Guyana en Suriname. In het Caribisch gebied kun je denken aan Trinidad en Tobago.

De basis van Baithak Gana bestaat uit drie instrumenten: harmonium, dholak en de dhantal. Het harmonium/Harmoenia is een toetsenbordinstrument. De dholak is een dubbelkoppige trommel die is ontstaan ​​in Noord-India, maar nog steeds gebruikt wordt in volksliederen uit Pakistan of Nepal. Het laatste instrument dat in deze muziekstijl wordt gebruikt, is de dhantal. Deze zorgt voor de ritme en bestaat uit 2 onderdelen. Een lange stalen staaf waar een U-vormig stuk tegen aan wordt getikt.

Zoals bekend, migreerden rond 1975 veel Hindoestanen van Suriname naar Nederland. De Bhaitak Gana werd uiteraard meegenomen. 40 jaar later is deze muziekstijl nog steeds populair. Persoonlijk vinden we de Bhaitak Gana het mooist met de drie instrumenten. Tegenwoordig worden er bongo’s en andere instrumenten toegevoegd, maar geef ons maar de originele, zoals onderstaande video

Op ohmnet.nl is meer informatie te vinden over de geschiedenis van Bhaitak gana, net als twee afleveringen.

Volgens Wikipedia is Sandeep Badloe de eerste Baithak Gana-artiest die zijn muziek internationaal verkocht heeft. o.a. via iTunes, Google Play Store en Amazon. Ook hij heeft zich aangemeld op onze site!

Benieuwd welke bhaitak gana bands zich nog meer hebben aangemeld op onze site? Bekijk het overzicht hier.

Een andere favoriete zanger van ons is Deepak Kanhai. Zie onderstaande video waarom 😉

 

Maar Bhaitak Gana raakt niet alleen de Hindoestaanse community! Inmiddels hebben we ook al een Nederlandse Bhaitak gana zanger, Cor Paulus. Ook wel de Dutch Bhaitak Gana king!

Kennen jullie de Dutch Bhaitak Gana King al? Ook hij support ons initiatief! Thnx Cor Paulus!

Geplaatst door DesiWedding op Dinsdag 31 juli 2018

Andere handige info

Het Hindoestaanse huwelijk in het kort »

Over Bhaitak Gana »

Over DJ’s »

Over fotografie »

Over Marohs »

Over schaafijs »

Over decoratie »