Omschrijving van het Hindoestaanse huwelijk volgens DesiWedding

Een Hindoestaanse huwelijk karakteriseert zich met veel lekker eten, muziek, emotie en bling bling (check maar al die sarees). Ook al duurt het een paar dagen en zou je met de korte nachten zeggen dat het een energieslurpende happening is. Echter, doordat de hele familie er naar toe leeft en er veel positiviteit heerst in de aanloop en tijdens het huwelijk, krijgt een ieder toch weer energie. Denk maar aan de direct betrokkenen die willen helpen en de hele familie die elkaar weer ziet. En als bruid en bruidegom is die positiviteit van iedereen fijn om te weten. Althans, dat is het mooie gevoel die wij van DesiWedding-team hebben overgehouden bij ons huwelijk!

Voordat het Hindoestaanse huwelijk daadwerkelijk wordt voltrokken, zijn er wel een paar stappen die ervoor plaatsvinden, maar voordat we deze gaan behandelen is het wel goed om te beseffen dat het huwelijk wordt gezien als een van de sanskaars die je als Hindoe moet doen. Een sanskaar is zeg maar een nieuwe fase in het leven. Meer weten over de verschillende sanskaars? Ga naar sansaar.nl!

De verschillende stappen van een Hindoestaans huwelijk:

 1. Chekhai

Deze stap is zeg maar de verloving. Hierbij komen de ouders en de lovebirds bij elkaar. De ouders maken dan vaak kennis met elkaar en spreken de bedoelingen uit.

Op Wikipedia staat er ook nog dat de families bij elkaar komen in het huis van de jongen om aan de hand van het sterrenbeeld van de jongen en het meisje te bepalen of ze voorbestemd zijn om met elkaar te trouwen.

foto van TNN fotografie
 1. Tilak

De Tilak kan worden gezien als een soort van ondertrouw. De vader van de dulhien gaat samen met mannelijke familieleden en zijn eigen pandit naar het huis van de dulha. Hier vindt dan een een zogenoemde rituele plechtigheid (puja) plaats. Vervolgens zet de vader van de dulhien een tilak op het voorhoofd van zijn aanstaande schoonzoon. Als laatste overhandigd de vader van de bruid een cadeau aan zijn aanstaande schoonzoon.

Om te kijken wat je meeneemt met de Tilak, ga dan naar de pagina met handige documenten. Hier kun je een kort document vinden die wellicht handig kan zijn.

DesiWedding logo wit achtergrond

 1. Bhatwaan

Op deze dag (vaak de vrijdag) vieren de bruid en de bruidegom apart feest. Beide families verrichten de plechtigheden apart van elkaar. De dag begint met een religieuze dienst in de ochtend, waarbij de getrouwde vrouwen de dulha en dulhien met hardie insmeren. Een andere handeling die op deze dag wordt gedaan is het lawa bhoedje van de poewas. Deze zullen tijdens de huwelijksceremonie gebruikt worden.

Het buffet voor de gasten op de bhatwaan (Roepan’s catering)
 1. Vivaah

This is the big day! Op deze dag gaat het huwelijk worden voltrokken, maar voordat dit zo ver is, zijn er eerst een heleboel stappen. We gaan ze niet allemaal langs, maar hieronder een paar stappen in het kort:

 1. Mitha bhaat eten: de bruid en bruidegom eten samen met kleine kinderen zoete rijst. Dit doen ze apart van elkaar
 2. Dulha sapre: de bruidegom wordt aangekleed onder muzikale begeleiding van een bhaitak ghana band en een londa ke naach
 3. Baraat vertrekt: de bruidegom en zijn familie rijden richting de locatie waar het huwelijk zal plaatsvinden. Dit kan zijn in een feestzaal of mandir
 4. Bij aankomt van de dulha, wordt deze samen met de vader van de bruid – en zijn pandit –
 5. Dwaar puja: de bruidegom en de vader van de bruid verrichten een vuuroffer.
 6. Dulha parche: de bruidegom wordt door de gehuwde vrouwen van de familie van de bruid verwelkomd en vereerd. De moeder van de bruid begint als eerste.
 7. Vervolgens nemen de baraties plaats
 8. Uiteindelijk komen de dulha en dulhien plaats in de Maroh waar het huwelijk zal worden voltrokken. Hierbij worden o.a. zeven ronden om het vuur gelopen, waarbij elke ronde staat voor een belofte die het bruidspaar elkaar doet
 9. Feestje
 10. Bidaai: dit is het moment dat de dulhien meegaat met de dulha en de baraties naar het huis van de dulha.
Desiwedding, bruiloft, muziek, band, catering, tazaa, zaal, partycenter, feestlokatie, weddingplanner, pandit, Hindoe, pandit, schaafijs, nasi, bami, kip, eten, versiering, de website voor je bruiloft of ander feestje, kapper, haar, make-up artist, opmaken, haren
Een mooie dulhien wachtend op haar dulha raja

Het Klokhuis

Klokhuis Hindoestaans huwelijk Vivaah DesiWedding

Het klokhuis heeft een tijdje terug een leuk item gemaakt over het Hindoestaanse huwelijk. Bekijk deze hier

Ray-Media

Verder heeft Rayn Hossainkhan van Ray-Media twee video’s geüpload waarin uitgebreid wordt uitgelegd wat elke stap inhoud als we het hebben over de rituelen bij een Vivaah Sanskaar. Zie onderstaand.

Handige info

Het Hindoestaanse huwelijk in het kort »

Over Bhaitak Gana »

Over DJ’s »

Over fotografie »

Over Marohs »

Over schaafijs »

Over decoratie »