Omschrijving van het Afghaanse huwelijk volgens DesiWedding

Een Afghaanse bruiloft is er een met pracht en praal. In het thuisland is het geven van een ‘kleine’ bruiloft not done. Zo was er in 2015 een wet om het aantal gasten te beperken tot een max van 500.

Big entrance
In het begin verwelkomen beide families van het bruidspaar de gasten. Het bruidspaar maakt echter later zijn entree. Intussen is er live muziek met meestal traditioneel en rustige Afghaanse muziek. Op een gegeven moment maken de bruid en de bruidegom hun big entrance. Dit gebeurt op een speciaal muzieknummer, namelijk ‘Ahesta Boro’, wat ‘loop langzaam’ betekent. De gasten verwelkomen het echtpaar. De bruid en bruidegom nemen vaak plaats aan een eigen tafel welke mooie gedecoreerd is en goed gelegen is zodat iedereen hen kan zien. Ze zitten voor het grootste gedeelte van de avond op hun plek en doen af en toe een dans. Tegenwoordig zijn bruidsparen vaker op de dansvloer te vinden.

dhol taaza Afghan wedding DesiWedding
Dhol Dhamaka in actie

Nekah
Op een gegeven moment vindt ‘Nekah’ plaats. Hier wordt dan een soort trouwcontract opgesteld. De mannelijke familieleden van de bruidegom verzamelen zich in een aparte ruimte om een tafel waar hij en een imam zitten. Vaak zit de bruid niet aan deze tafel, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker. Als de bruid niet aan deze tafel zit, dan vertegenwoordigen mannelijke familieleden de bruid. Er wordt dan ‘onderhandeld’. Zo wordt er ook gesproken ‘Mehr’. Dit is een bruidsschat welke betaald wordt door de bruidegom, mits hij later van de bruid wilt scheiden. Bij akkoord van beide partijen vraagt de imam aan de bruid of ze akkoord gaat met het huwelijk. Dit wordt haar drie keer gevraagd en is dus een zeer speciaal moment in de gehele ceremonie.

Afghan lady wedding bruiloft indian desi wedding

Nog een keer Ahesta Boro
Op een gegeven moment is het tijd voor het buffet. Deze wordt uiteraard geopend door het bruidspaar. Veel verschillende gerechten end dessert zorgen ervoor dat de gasten niks tekort zullen komen. Dit moet gewoon goed zijn! Het bruidspaar eet vaak in een aparte kamer, zodat ze zich hier ook kunnen omkleden. Er volgt namelijk een tweede entree en wederom op het speciale liedje ‘Ahesta Boro’.